o altă gustare

De ce o altă gustare!? păi să gândim logic… la români gustarea (conf. DEX: Primul fel de mâncare dintr-un meniu, constând din preparate calde sau reci, adesea asortate, menite a deschide apetitul) constă de cele mai multe ori în “miezel”, după cum zicea un bun coleg de-al meu de muncă, oriş’ce brânză, ceva legume umplute cu diferite paste (salată de vinete, sau pastă de brânză de cele mai multe ori), măsline şi o frunză de salată verde (pentru decor). Şi sincer de câte ori nu aţi fost invitaţi la câte o petrecere şi la masă la gustare nu s-au adus pe masă cele enumerate mai sus cu motivaţia că “nu am pregătit nimic special, am mers pe ceva tradiţional ca să fie câte un pic pentru toată lumea”. Şi de câte ori nu aţi participat la anumite evenimente unde gustarea a fost mai consistentă decât felul principal (că de….. să nu zică lumea că nu avem). Iată însă că există şi reţete de gustări care sunt cu totul şi cu totul ieşite din tiparele tradiţionale. Aşa că din multitudinea de gustări (ne)tradiţionale româneşti vă prezint pentru început “o altă gustare” un rulou de pui cu caise uscate şi bacon servit alături de o roşie umplută cu piure de păstârnac.

Este o reţetă la care, trebuie să recunosc că vei petrece mai mult timp în bucătărie, dar merită. Dar să vă spun de ce aveţi nevoie pentru 2 persoane: 250g piept pui dezosat fără piele tăiat în 2 felii ca pentru şnitel, 50g piept de pui tocat , 8 felii de bacon (4 felii le laşi întregi, restul le tai julien şi le tragi la tigaie fără să adaugi ulei sau altă grăsime până se prăjeşte), 5-6 caise uscate tăiate cubuleţe (dacă nu ai  poţi folosi prune uscate), 2 roşii de mărime medie (pe care le speli le opăreşti, le decojeşti si le scobeşti bine de tot, de miez şi seminţe), 2 buc. de păstârnac de mărime medie (curăţat spălat, tăiat bucăţi, pe care îl sotezi în unt şi un pic de apă până se înmoaie şi apoi în pasezi ca sa obţi un piure cu care umpli roşiile) sare piper, oregano, ulei de măsline, folie de plastic şi de aluminiu. Iei un castron şi amesteci pieptul de pui tocat cu sare, piper, oregano, baconul prăjit cu tot cu grăsimea pe care si-a lăsat-o şi caisele. Umplutura obţinută împarte-o în două şi las-o deoparte pentru moment. Ia o felie din pieptul de pui, pune-o între două folii de plastic şi bate-o cu ciocanul de şniţele cât de subţire se poate (grijă să nu o rupi), îndepărtează folia de plastic de deasupra, aşează în mijloc umplutura, căreia îi dai mai întâi o formă cilindrică, apoi rulează pieptul de pui (ajută-te la rulat de cealaltă folie de plastic, şi ai grijă să introduci capetele ruloului în interior) îndepărtează şi cea de-a doua folie de plastic dar nu o arunca, înveleşte ruloul de pui în două din feliile de bacon apoi rulează-l strâns în folia de plastic şi folie de aluminiu. (procedează la fel şi pentru cealaltă felie de piept de pui). Pune rulourile de pui la fiert într-o crăticioară cu apă cât să le acopere şi lasă-le 15-20 minute. Scurge apa, desfă rulourile din folii, pune-le într-o tigaie cu un pic de ulei de măsline şi rumeneşte-le pentru câteva minute pe toate părţile până baconul devine crocant. Între timp bagă roşiile umplute cu piureul de păstârnac la cuptor pentru câteva minute. Taie rulourile în două pe diagonală aşează-le pe farfurie alături de o roşie şi uimeşte-ţi perechea cu “o altă gustare”.

Poftă bună.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: